Du är här

2022-03-30

Jourfamiljen för den ensamkommande från Ukraina ger sitt perspektiv

I mitten av mars kunde Team Olivia berätta om hur den första flyktingen från Ukraina togs emot i Stockholm via en av Team Olivias verksamheter. Det var en ensamkommande 17-årig pojke från Kiev som placerades i jourhem och vi fick då en unik möjlighet att hälsa på familjen när pojken bara hade varit hos dem i några få dagar. Det blev ett möte som gjorde stort intryck på oss som var där. Nu återvänder vi än en gång till den här historien för att berätta lite mer om jourfamiljen och deras personliga motivation till att vara jour- och familjehem.

Just de här jourföräldrarna är i 30-årsåldern och har själva rötter i två andra länder. Det gör att de haft den unika fördelen att kunna kommunicera med ungdomarna på deras modersmål. 

Jourhemspappan minns hur allt började: 

”Det var under flyktingkrisen 2015-2016 som vi kände att vi bara måste hjälpa till, det var sånt kaos. Min fru var föräldraledig så vi hade möjlighet att ta emot ungdomar från vårt hemland.”

Hans fru fyller i:

“Jag är själv storasyster så jag är van att ta hand om barn. Jag har fyra syskon och när min mamma dog när jag var 21 år så tog jag hand om dem.” Hon utbildade sig senare inom omsorgsyrken och arbetar idag med barn med särskilda behov och är bland annat sjuksköterska i grunden.

Sedan 2016 har familjen tagit sig an ett femtontal ungdomar från sitt hemland, men även ungdomar födda i Sverige med utlandsfödda föräldrar. 2-3 av dem har stannat i flera år och flyttades vidare först när de fyllde 18 år.

Familjen hade egentligen tänkt att ta en paus i mottagandet eftersom de båda arbetar hela dagarna och har små barn. Men deras föresats omkullkastades när kriget i Ukraina bröt ut.

”När de ringde och frågade oss igen så kunde vi inte säga nej.”

Vi från Team Olivia som fick förmånen att hälsa på hemma hos familjen slogs av deras lugn, gästvänlighet och vilja att hjälpa andra. Det kändes verkligen som ett varmt och tryggt hem och en bra plattform för den här 17-åringen, som nu måste försöka bygga upp sin tillvaro från grunden igen.

Vill du eller någon du känner göra skillnad för ett ensamkommande barn eller ungdom under kortare eller längre tid? 

Anmäl ditt intresse till Team Olivias dotterbolag Pär Sonesson AB här eller ring 08-410 600 01.

Fler nyheter

Daniel Stigberg ny COO för Team Olivia
2022-08-25 / Pressmeddelande

Daniel Stigberg ny COO för Team Olivia

Team Olivia välkomnar Daniel Stigberg till den nyinrättade rollen som COO, Chief Operating Officer, för koncernen. Han kommer att ha ett övergripande ansvar för förvärv, IT, inköp, fastighet och ingå i koncernledningen.
Nina Grönberg ny CFO för Team Olivia
2022-08-23 / Pressmeddelande

Nina Grönberg ny CFO för Team Olivia

Team Olivia välkomnar Nina Grönberg som ny CFO för koncernen. Hon kommer att ha ett övergripande ansvar för finans- och ekonomifrågor, koncernredovisning och controlling samt Business Intelligence och ingå i koncernledningen. 
Julias berättelse om livet efter krigets utbrott
2022-06-28

Julias berättelse om livet efter krigets utbrott

Team Olivia fortsätter insamlingen till den ukrainska organisationen Open Hearts, som hjälper barn och ungdomar med funktionsnedsättning till ett bättre liv. En av de som arbetar inom organisationen är 26-åriga Julia som själv har en medfödd funktionsnedsättning. Hon har en gedigen utbildning inom psykologi, medicin och juridik och innan kriget bröt ut levde hon ett rikt och aktivt liv. Sedan förändrades allt. Här är Julias berättelse.