Du är här

Kreativ Paus

Kreativ Paus var ett initiativ av Team Olivia under pandemin, som gick ut på att "Ta en kreativ paus, skapa dig i form och få möjlighet att visa upp ditt verk".

Pandemin hade stor inverkan på våra liv och samhället i stort. Under pandemins gång letade vi alla efter vägar att må bättre och en väg som är självklar för nästan alla är fysisk aktivitet. Kreativitet däremot är inte lika självklart för allmänheten trots att även den, enligt forskning, får oss att må bättre psykiskt. Under 2020 och 2021 genomförde vi därför initiativet Kreativ Paus och det visade sig att 93 procent mådde bättre efter att ha deltagit. 

Hur gick deltagandet till?

Alla som var intresserade fick delta i vår satsning och skapa ett verk utifrån temat Hoppfullhet. Deltagaren fick själv välja uttrycksform och det var endast fantasin som satte gränser. Det kunde till exempel vara att måla, skriva, fota, väva eller snickra. Deltagaren fotade eller filmade sitt verk och laddade upp det här på sajten. 

Juryns urval

Samtliga verk bedömdes av en namnkunnig skandinavisk jury;
Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall och juryordförande för Kreativ Paus, konstnärerna Ernst Billgren, Bea Szenfeld, Unni Askeland och kreatören Lise Vandborg. Kriterierna som juryn utgick ifrån var det som var konstnärligt intressant, säreget och spännande. Juryn valde ut 50 favoriter som uppmärksammades på olika digitala plattformar. De utvalda gick även vidare till att ställas ut på Liljevalchs konsthall.

Det här är en satsning som förhoppningsvis har inspirerat till kreativitet och ökat välmående i en tid då vi behöver det som mest.