Du är här

2020-06-30 / Pressmeddelande

Brist på mänskliga möten kan skapa mental ohälsa – Team Olivia vill minska denna genom kreativitet

Coronakrisen begränsar tillvaron för många, inte minst för de mest utsatta som Team Olivia dagligen möter i sin verksamhet. Bristen på mänsklig kontakt riskerar i förlängningen att leda till mental ohälsa. – Det är välbelagt att kreativitet genom skapande har stor positiv påverkan på vårt välbefinnande och kan hjälpa människor genom svåra tider. Därför gör vi nu en nordisk satsning på att skapa sig i form, säger Linn Heed, regions-vd, leg psykolog och leg psykoterapeut på Team Olivia.

Satsningen görs under namnet Kreativ Paus och innebär att alla som på något sätt har en anknytning till Team Olivia i Norden kan göra ett valfritt kreativt verk, fotografera eller filma det och sedan ladda upp resultatet på en sajt. Man kan till exempel måla, illustrera, skriva, fota, väva, snickra, sömnad, musik, keramik, skulptur, sticka, virka med mera. Det är bara fantasin som sätter gränser.

– Vi arbetar med människor i livets olika faser och som längtar efter beröring och som behöver stöd för att få ett drägligt liv. Därför är jag oerhört tacksam över att Team Olivia vågar göra denna djärva satsning. Den är tänkt att inspirera till skapande då vi som allra mest behöver positiva krafter. Den har också ett innovativt synsätt på människans inneboende kraft till läkning och belyser att vi alla är människor och lika mycket värda, säger Linn Heed och fortsätter:  

– Jag har varit terapeut i 25 år och vet att man behöver hitta varje människas unika nyckel, det som ger dem andrum, en viloplats och ångestlättnad. Det hoppas vi kunna göra genom kreativitet. 

Satsningen är ett samarbete mellan verksamheter i Norge, Danmark och Sverige och berör tusentals människor. Nu när små ljuspunkter i vardagen, såsom att gå på vattengympa, träna eller ta en fika är inställda eller kraftigt begränsade är tanken att det går att mötas på andra sätt – genom att skapa tillsammans.

Alla verk som skickas in kommer att bedömas av en namnkunnig jury och de mest konstnärligt intressanta verken kommer att uppmärksammas extra i interna och externa kanaler och senare i höst i en offentlig presentation på Liljevalchs. De kommer även att överlämna till kulturministern. I juryn sitter bland andra Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, konstnären Ernst Billgren, modedesignern Bea Szenfeld, konstnären Jacob Haugaard från Danmark och konstnären Ivar Åsland från Norge.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad som kommer in. Konst är ju ett uttryck för en annan människa och jag hoppas kunna hitta det som överraskar mig och är personligt. Det är fräckt att det kan handla om vad som helst, säger Mårten Castenfors, som också är juryns ordförande.

En rad olika experter är också knutna till satsningen. Gruppen består av Jenny Hellström, terapeut med inriktning barn och ungdomar, Linn Heed, leg psykolog och leg psykoterapeut, Morten Nybakk, socionom, och Annette Homle, sjukgymnast. De kommer alla att dela med sig av sina egna erfarenheter och hur de har tacklat sina svårigheter.

 

Om Team Olivia

Team Olivia är ett ledande omsorgsföretag med specialistvård för de mest utsatta i samhället. Vi har tjänster inom bland annat personlig assistans, individ- och familjeomsorg och hemomsorg. Vi består av över 50 bolag och finns på över 200 platser i Sverige, Norge och Danmark. Våra cirka 13 000 medarbetare arbetar för att göra varje enskilt liv rikare och mer värdigt, varje dag.

För mer information, kontakta:

Mårten Castenfors, chef Liljevalchs konsthall

Tel: 076 123 13 32

Mejl: marten.castenfors@stockholm.se

 

Linn Heed, regions-vd, leg psykolog och leg psykoterapeut, Team Olivia

Tel: 073 394 49 88

Mejl: linn.heed@olivia.se

 

Carina Englundh, Kommunikationschef Team Olivia
Tel: 070 14 869 50
Mejl: carina.englundh@olivia.se

Fler nyheter

Daniel Stigberg ny COO för Team Olivia
2022-08-25 / Pressmeddelande

Daniel Stigberg ny COO för Team Olivia

Team Olivia välkomnar Daniel Stigberg till den nyinrättade rollen som COO, Chief Operating Officer, för koncernen. Han kommer att ha ett övergripande ansvar för förvärv, IT, inköp, fastighet och ingå i koncernledningen.
Nina Grönberg ny CFO för Team Olivia
2022-08-23 / Pressmeddelande

Nina Grönberg ny CFO för Team Olivia

Team Olivia välkomnar Nina Grönberg som ny CFO för koncernen. Hon kommer att ha ett övergripande ansvar för finans- och ekonomifrågor, koncernredovisning och controlling samt Business Intelligence och ingå i koncernledningen. 
Julias berättelse om livet efter krigets utbrott
2022-06-28

Julias berättelse om livet efter krigets utbrott

Team Olivia fortsätter insamlingen till den ukrainska organisationen Open Hearts, som hjälper barn och ungdomar med funktionsnedsättning till ett bättre liv. En av de som arbetar inom organisationen är 26-åriga Julia som själv har en medfödd funktionsnedsättning. Hon har en gedigen utbildning inom psykologi, medicin och juridik och innan kriget bröt ut levde hon ett rikt och aktivt liv. Sedan förändrades allt. Här är Julias berättelse.